Atlı Arama Kurtarma Derneği Yönetimi ülkemizin doğusunda meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem sonrası yazılı açıklama yaptı.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem sonrası ATAK Yönetimi başsağlığı mesajı yayımladı.

“Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem ve ardından Saat: 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda can ve mal kaybının yaşandığı bilgisini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre yerin 7 kilometre altında gerçekleşen depremlerde ne yazık ki an itibariyle 18 bin 991 vatandaşımızın yaşamını yitirdiğini, 74 bin 242 vatandaşımızın da yaralandığını ve depremin hissedildiği illerde toplam 6 bin 444  binanın yıkıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Batman, Bingöl, Elâzığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da depremin yıkıcı etkisinin hissedildiği gelen bilgiler arasındadır. Devletimiz depremde komşu ülkelerden gelecek her türlü ilk yardımın kabulü anlamına gelen 4. seviye alarm durumuna geçildiğini duyurmuştur. Depremin meydana geldiği bölgelerde en büyüğü Gaziantep Nurdağı’nda 6,6 büyüklüğünde olmak üzere birçok artçı sarsıntının meydana geldiği aldığımız bilgiler arasındadır. Ülke olarak tek temennimiz daha fazla can ve mal kaybının yaşanmamasıdır. Bilindiği üzere ülkemiz olası büyük depremlerin yaşandığı ve yaşanacağı deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Yaygın doğal afetlerden biri kabul edilen deprem, yapılan hatalar neticesinde ağır maddi, manevi, ekonomik, kültürel kayıp ve hasarlara sebep olmaktadır.

Ülkemizde yaşanan depremlere baktığımızda da yeterli bilincin oluşmamış olması maalesef ki hafızalardan silinmeyecek görüntüler bırakıyor. Oluşumunun engellenmesi mümkün olamayacağından deprem etkisiyle meydana gelebilecek kayıpları azaltmak bizim elimizdedir. Bu kayıpların azaltılması noktasında izlenmesi gereken yollardan bir tanesi de deprem riski altındaki binalarda çevresel ve yapısal olarak tedbirlerin alınmasıdır. Acilen kent yenileme projelerinin hızlandırılması ve evlerin en kısa sürede depreme uygun şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Deprem ülkemizin bir gerçeği, bizler de bu gerçekle yaşamalıyız.

Bu vesileyle meydana gelen ve bizleri derinden yaralayan bu felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Kalbimiz ve dualarımız sizinledir.”