Hakkımızda

Kısa adı ATAK olan Atlı Arama Kurtarma Derneği Ankara Merkezli olarak kurulmuş ve acil durumlarda ülkemizin tüm bölgelerine ulaşabilecek yeteneğe sahip olabilmek için çalışmalarını yürütmektedir.

Atlı Arama Kurtarma Derneği 2011 yılından bu güne kadar aktif şekilde halkımıza doğada at binme hizmetlerini vermeye devam eden Safari At Çiftliği bünyesinde kurulmuş bir sivil toplum yapılanmasıdır. Derneğin kurulumu 2015 yılında Atlı Doğa Gezginleri Derneği olarak başlamış ve 2022 yılında Atlı Arama Kurtarma Derneği (ATAKDER) ismi ile Türkiye de bir ilki temsil edecek şekilde yeni amacını edinmiştir.

Derneğimizin amacı; atlarımız ile arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlayıp ülkemize ve dünyaya bir yenilik katıp insanlara ve diğer canlılara faydalı olabilmek adına çalışmalar yapmaktır. Nasıl ki amacına uygun eğitilmiş köpeklerimiz arama kurtarma faaliyetlerinde bizlerin yanında hareket ediyor ise yine iklimine ve coğrafyasına uygun özel eğitilmiş atlarımızda bizlere özellikle kırsal alanlarda oldukça faydalı olabilirler. Atlar insanlara tarihin her döneminde inanılmaz faydalar sağlamıştır. Atların gücü, hızı ve duygusal yapıları arama kurtarma faaliyetlerindeki düşüncelerimizin olgunlaşmasına sebep olmuştur. Atlardan nasıl faydalanabiliriz sorusunu şimdilik üç ana başlık altında toplamak istiyoruz.

Hızlı Erişim : Doğada at binen bireyler olarak atların bir çok arazi şartlarında motorlu taşıtlardan daha hızlı ilerlediğini çok iyi biliyoruz. Bir çok arazi şartlarında ise motorlu araçlar hizmet vermeyi bırakmak zorunda kalıyorlar. Bunlar ormanlık alanlar, yoğun kar birikmiş zeminler, aşırı engebeli ve dik yokuş, dağlık alanlar, sulak ve çamur geçitler gibi örnekleri çoğaltabiliriz. İnsanlık tarihine bakıldığında bu türden uzun zorlu yolların atlarla gidildiğini hatırlayacak olursak atların bizlere arama kurtarma çalışmalarında hızlı erişim konusunda ciddi fayda sağlayacaklarını görebiliriz.

Yük Taşıma : Özellikle kırsal aramalarda uzun yürüyüşler sonucu arama kurtarma ekipleri sırtlarındaki çanta yükünden dolayı çok fazla enerji harcarlar. Atlarımız bu durumda özel hazırlanmış sırt aparatları ile bizlerin yükünü büyük oranda hafifletebilirler. Olay yerine ulaşıldığında ne ile karşılaşılacağını bilemeyiz. Yüklerimizin büyük oranını atlarımız taşıdığı için enerjimizi kazazedeyi kurtarmak adına kullanabiliriz. Kurtarma operasyonu sonrası geri dönüşte ise kazazedenin eşyalarını yada yine özel tasarlanmış tekerlekli (kızağa dönüşebilen) araba ile kazazedenin kendisini de atlarımız ile taşıyabiliriz. Bunun en büyük örneğini 2021 yılında yaşadığımız talihsiz orman yangınlarında gördük. Arama kurtarma ekip liderleri ile yaptığımız görüşmelerde atların, yangının yaklaştığı tahliye edilmesi gereken köy sakinlerinin yük, erzak, taşınması gereken küçük hayvanlarının diğer köylere yürüyerek intikallerinde çok işe yarayacakları kanaatine vardık. Atlar hızlı oldukları kadar çok da güçlü canlılardır. Atlar arazideki uyumunu sağlayacak bilinçlendirilmiş eğitimli ekipler ile arama kurtarmaya hatırı sayılır fayda sağlayacaktır.

Terapi : Atlar ile yapılan terapiye hipoterapi denir. Sağlık bakanlığı tarafından tamamlayıcı tıp olarak da alt başlıkta yerini almıştır. Doğal afet sonrası özellikle çocuklarımızda geçici yada kalıcı psikolojik etkiler kalmaktadır. Örneğin büyük bir deprem sonrası çadır kent kurulumu esnasında çocuklarımız ve gençlerimiz için sosyal alanlar kurulmaktadır. Olağan üstü bölge ilan edildiğinden dolayı yetkili ve eğitimli olan kişilerden başkalarının alana girmesi yasaklanmaktadır. Bu gibi iyileştirme süreçlerinin uzun olduğu dönemlerde alan içerisinde kurulacak olan istasyonlarda atlarımız ile tıp tarafından da onaylanmış terapi hizmetimizi sunabiliriz. Terapi örneği sadece deprem sonrası ile kısıtlı değildir. Aklımıza gelebilecek birçok doğal afet sonrası Atlı Arama Kurtarma atlarımızla birçok çocuk, genç ve yetişkinimize farklı dokunabiliriz.

Konu hakkındaki bilgi ve imkanlarını bizimle paylasan kamu, kurum, kuruluş ve bireylere şükranlarımızı sunarız. Yeni öneri ve eleştirilerinizi bizimle paylaştığınız içi şimdiden teşekkür ederiz.  ....